Kokendwaterkraan

Met een kokendwaterkraan ben je van alle gemakken voorzien. Je hebt direct kokend water, bespaart stroom en het is veilig! Met enkele seconden heb je kokend water voor spaghetti of een kopje thee. Naast kokend water heb je ook variaties met bruisend water en gekoeld water direct uit de kraan. De meest bekende kokendwaterkraan is de Quooker. Maar wist je ook dat niet de enige is? Zo heb je bijv. de kokendwaterkraan van Grohe. Zo zijn er vele merken en variaties beschikbaar.

Waarom een kokendwaterkraan?

Veel mensen denken dat een waterkoker voldoende is. In theorie is dat ook voldoende. Maar het kan uiteraard veel makkelijker met een kokendwaterkraan. De voornaamste redenen hebben we hieronder voor je opgesomd.

Gemak

Een van de voornaamste redenen waarom mensen kiezen voor een kokendwaterkraan is het gemak. Je hebt direct kokend water tot je beschikking en dus ook heel snel een kopje thee. Of denk aan kokend water tijdens het koken. Je hoeft dus niet meer te wachten totdat je waterkoker klaar is of dat het water in de pan begint te koken. Je bespaart enorm veel tijd!

Veilig

Dankzij de ingebouwde beveiliging en geïsoleerde kraan is er minimale risico dat je je verbrand. De kraan blijft koel aanvoelen en je zal nooit per ongeluk kokend water aanzetten dankzij het beveiligingssysteem. Om kokend water te krijgen moet je hem namelijk twee keer indrukken en draaien.

Mocht je ondanks de beveiligingssysteem toch per ongeluk je hand onder de kraan houden, zul je door het hete water en reflex je hand teruggetrokken hebben voordat je je ernstig verbrand. De kraan geeft kokend water namelijk niet uit als een straal maar als druppels. De druppels verminderen het risico op ernstig letsel.

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft onafhankelijk onderzoek gedaan naar de Quooker. Deze kun je hier downloaden

Besparing

Dankzij een kokendwaterkraan bespaar je energie, tijd maar ook water. Dankzij het reservoir onder de kraan heb je altijd direct warm water. Zo hoef je dus niet de kraan aan te laten totdat er warm water uit komt. Zo wordt er dus veel water bespaart op jaarbasis wat uiteraard bijdraagt aan een beter milieu.

Doordat het reservoir goed geïsoleerd is blijft het water goed op temperatuur. Daarnaast gebruik je nooit meer dan dat je nodig hebt. Met een waterkoker verwarm je vaak meer water dan dat je nodig hebt. Dat zorgt ervoor dat er meer energie verbruikt moet worden.

Soorten en merken

Zoals eerder aangegeven doet een kokendwaterkraan meer dan de naam zegt. Zo heb je combinaties met kokend, bruisend en gekoeld water. De Quooker 3-in-1 en Quooker 5-in-1 kokendwaterkraan is een combinatie van de kraan en de reservoirs.

De kranen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een aantal beschikbare kleuren zijn:

  • Zwart kokendwaterkraan
  • RVS kokendwaterkraan
  • Gouden kokendwaterkraan
  • Chroom kokendwaterkraan

Naast functies zijn er ook verschillende merken. Zo heb je welbekende Quooker en Grohe kokendwaterkraan maar ook de minder bekende zoals AEG, Selsiuz, Franke, Howat etc. Er zijn in ieder geval genoeg opties. De prijzen verschillen enorm en de goedkoopste begint rond de €500,- en kan flink oplopen tot boven de €3.000,- afhankelijk van de merk en functionaliteiten. Een kokendwaterkraan past ook in een ikea keuken. Let er wel op dat je voldoende ruimte voor de boiler hebt.

Hoe werkt een kokendwaterkraan

Een kokendwaterkraan bestaat uit een speciale kraan en een waterreservoir waar kokendwater onder druk wordt opgeslagen. De kraan wordt aangesloten op de koud water leiding en de boiler. De boiler wordt weer aangesloten op de warm water leiding. De boiler wordt dus aangevoerd met warm water dat verwarmd wordt tot 100 graden.